2023/08/31

Megújult Árpád-kori templomunk

2021. április 8-án kaptuk az örömhírt, hogy a „Magyar templomok” pályázaton 14.981.936.- forintot nyertünk Árpád-kori református templomunk  belső felújtására.  A pályázat elnyerését Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő úr támogatásának is köszönhettük.

Ez a belső felújítás része volt annak a háromlépcsős felújítási-folyamatnak, amit még 2018-ban kezdtünk el, majd 2020-ban folytathattunk, és amit végül idén, 2023 augusztusában fejezhettünk be.

2018-ban, a szintén pályázaton nyert 8 millió forintból a régi és veszélyes azbesztpalát cserélhettünk le méltóbb vörös cserépre. A héjazatcsere igazán időszerű volt már, mert több helyen beázott a templomunk. 2020-ban gyülekezeti adakozásból 4 millió forintot gyűjtöttünk össze arra, hogy templomuk külső falai kijavításra kerüljenek. Ezek sajnos, az időjárás, a heves esőzések miatt, három év alatt néhány helyen sokat vesztettek szépségükből. 2022-ben pedig elkezdtük előkészíteni a templom belső terének felújítását, amit a már említett pályázat tett lehetővé.


A belső felújítás munkálataiban a pápai illetőségű Épkő-Design Kft. volt a segítségünkre. Mivel Árpád-kori református templomunk, községünk egyik ékessége, országosan védett műemlék, ezért a műemlékvédelem szoros ellenőrzése alatt végezhettük az előkészítő munkákat. Ennek keretében elkészült egy műemlékvédelmi leírás templomunk értékeiről, egy viszonylag alapos falkutatás, a templom faszerkezeteit támadó kártevők kiirtása, a falak vizesedését akadályozó drénezés, a falak hibáinak javítása, a salétrom eltávolítása, és végül a falak meszelése.

A falkutatás eredményeként kiderült, hogy a XX. század elején templomunk egész belső falfelületét szecessziós stílusban és mintákkal festették ki. Ezek a minták kerültek elő a mészrétegek alól. Az Árpád-kori freskók feltáráshoz –  ha egyáltalán megmaradhattak azok az évszázadokig használaton kívül álló és romos állapotban lévő templomban –, mélyebb kutatásra lett volna szükség. Erre most nem volt lehetőségünk. Az előkerült szecessziós mintákat  két helyen megmutatható formában tartottunk meg a templomlátogató vendégeink számára.


A belső felújítás munkálatait, gyülekezetünk részéről, Halmy Gyula, gyülekezetünk főgondnoka vezette végig, akinek kitartására és határozottságára nagy szükség volt ahhoz, hogy a belső felújítás sikeres lehessen.

Hálásak vagyunk Istennek templomunk megújulásáért, amelyet immár örömmel mutatunk meg minden idelátogatónak, de szeretettel várjuk községünk lakóit is! Jöjjenek el, és tekintsék meg közös büszkeségünket, településünk egyik gyöngyszemét, a megújult Árpád-kori református templomot!

0 komment:

Megjegyzés küldése